Zarząd Stowarzyszenia powołał zespoły robocze ds. jakości surowca, oleju, śruty i makuchu oraz biopaliw. Zespoły w gronie specjalistów konsultują bieżące sprawy branżowe stanowiąc wsparcie dla Zarządu i biura PSPO, a także forum wzajemnej wymiany informacji.
Zarząd Stowarzyszenia powołał zespoły robocze ds. jakości surowca, oleju, śruty i makuchu oraz biopaliw. Zespoły w gronie specjalistów konsultują bieżące sprawy branżowe stanowiąc wsparcie dla Zarządu i biura PSPO, a także forum wzajemnej wymiany informacji.
W ramach Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju działają aktywnie następujące zespoły robocze:
- Zespół ds. jakości surowca
- Zespół ds. oleju spożywczego
- Zespół ds. śruty i makuchu
- Zespół ds. biopaliw
Członkami zespołu są specjaliści z danej dziedziny zgłaszani przez członków Stowarzyszenia.
Cele i zadania zespołu ds. jakości surowca
- Wypracowywanie, opiniowanie i konsultowanie stanowisk Stowarzyszenia w sprawach dotyczących jakości surowców używanych do przerobu,
- Opiniowanie projektów krajowych i wspólnotowych aktów prawnych dotyczących surowców używanych do przerobu,
- Upowszechnianie wiedzy o nowych regulacjach prawnych, o których mowa w pkt.2,
- Wspieranie przedsięwzięć służących wzrostowi konkurencyjności branży,
- Popularyzacja osiągnięć Stowarzyszenia w zakresie surowców używanych do przerobu.
Cele i zadania zespołu ds. oleju:
- Wypracowywanie, opiniowanie i konsultowanie stanowisk Stowarzyszenia w sprawach dotyczących jakości, opakowań jednostkowych i zbiorczych, etykietowania olejów spożywczych.
- Opiniowanie projektów krajowych i wspólnotowych aktów prawnych dotyczących norm i standardów obowiązujących w obrocie olejami spożywczymi w kraju, Unii Europejskiej i krajach trzecich.
- Upowszechnianie wiedzy o nowych regulacjach prawnych, o których mowa w pkt.2
- Wspieranie przedsięwzięć służących wzrostowi konkurencyjności branży,
- Popularyzacja wiedzy z zakresu wartości dietetycznych i zdrowotnych roślinnych olejów spożywczych.
- Popularyzacja osiągnięć Stowarzyszenia w zakresie olejów spożywczych.
Cele i zadania zespołu ds. śruty i makuchu:
- Wypracowywanie, opiniowanie i konsultowanie stanowisk Stowarzyszenia w sprawach dotyczących śruty i makuchu używanych w żywieniu zwierząt jako komponenty pasz
- Opiniowanie projektów krajowych i wspólnotowych aktów prawnych dotyczących norm i standardów obowiązujących w obrocie śrutą i makuchem w kraju, Unii Europejskiej i krajach trzecich.
- Upowszechnianie wiedzy o nowych regulacjach prawnych, o których mowa w pkt.2
- Wspieranie przedsięwzięć służących wzrostowi konkurencyjności branży,
- Popularyzacja wiedzy z zakresu wartości paszowej pasz uzyskiwanych ze śruty i makuchu.
- Popularyzacja osiągnięć Stowarzyszenia w zakresie śruty i makuchu.
Cele i zadania zespołu ds. biopaliw
- Wypracowywanie, opiniowanie i konsultowanie stanowisk Stowarzyszenia w sprawach dotyczących biopaliw produkowanych na bazie olejów roślinnych
- Opiniowanie projektów krajowych i wspólnotowych aktów prawnych dotyczących norm i standardów obowiązujących w produkcji i obrocie biopaliwami produkowanymi na bazie olejów roślinnych w kraju, Unii Europejskiej i krajach trzecich.
- Upowszechnianie wiedzy o nowych regulacjach prawnych, o których mowa w pkt.2
- Wspieranie przedsięwzięć służących wzrostowi konkurencyjności branży,
- Popularyzacja wiedzy z zakresu biopaliw produkowanych na bazie olejów roślinnych.
- Popularyzacja osiągnięć Stowarzyszenia w zakresie biopaliw, o których mowa w pkt. 5.