11 marca br. Ewa Myśliwiec przeprowadziła prelekcję pt. „Rola tłuszczów w diecie, ich wartość odżywcza i zdrowotna” dla pacjentów specjalistycznego sanatorium w Ustroniu.

Śląskie Centrum Rehabilitacji i Prewencji w Ustroniu to specjalistyczny szpital rehabilitacyjny o najwyższym poziomie referencyjności. Specjalizuje się w rehabilitacji osób po przebytych zawałach i operacjach serca oraz urazach i zabiegach ortopedycznych. Jest jednym z ośmiu w kraju wybranym przez Ministerstwo Zdrowia jako referencyjny Regionalny Ośrodek Rehabilitacji Kardiologicznej. Jest też członkiem Krajowej Sieci Szpitali Promujących Zdrowie.


Pacjenci mogli zobaczyć jak tłoczy się zdrowy dla serca olej rzepakowy i spróbować jego smaku wprost po wytłoczeniu. Ewa Myśliwiec omówiła szereg zaleceń mówiących o zastępowaniu tłuszczów nasyconych nienasyconymi. Pacjenci uszeregowali tłuszcze wg zawartości kwasów nasyconych, by przekonać się gdzie jest ich najwięcej, a gdzie najmniej. Olej rzepakowy posiadający w swoim składzie najmniej kwasów tłuszczowych jest doskonałym tłuszczem w diecie niskocholesterolowej.

Była to też bardzo dobra sposobność na zwrócenie uwagi, co znajduje się na etykiecie i co oznacza. Pacjenci mieli bardzo dużo pytań i była to doskonała okazja, żeby na nie wyczerpująco i na spokojnie odpowiedzieć.

Ponad godzinne spotkanie przebiegało w bardzo przyjaznej atmosferze i w przyszłości planowana jest dalsza współpraca z Śląskim Centrum Rehabilitacji i Prewencji w Ustroniu.