W dniach 3-4 października 2024 roku w Domu Pracy Twórczej Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w Kazimierzu Dolnym odbyła się XXX Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych”. Współorganizatorem wydarzenia było Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju (PSPO) oraz Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB (Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu). Partnerami wydarzenia byli międzynarodowa organizacja Euro Fed Lipid oraz Sekcja Chemii i Technologii Tłuszczów PTTŻ.


 

W konferencji uczestniczyło 80 osób, w tym przedstawiciele krajowych i zagranicznych placówek naukowych, zakładów przetwórstwa olejów i tłuszczów oraz firmy związane z przemysłem tłuszczowym. W trakcie konferencji omawiano szeroki zakres zagadnień związanych z technologią tłuszczów roślinnych, metodami analitycznymi oraz aspektami zdrowotnymi i żywieniowymi olejów roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem oleju rzepakowego. Dyskutowano m.in. o znaczeniu zdrowotnym olejów roślinnych, bioaktywnych składnikach oraz procesach technologicznych, takich jak tłoczenie, rafinacja i smażenie. Prezentowano również innowacyjne technologie, takie jak zastosowanie oleożeli oraz wysokociśnieniowe i ultradźwiękowe metody badania olejów.

Podczas konferencji wygłoszono 14 referatów, zaprezentowano 8 posterów oraz przeprowadzono degustację i ocenę oleju rzepakowego oraz innych produktów tłuszczowych. Ważnym punktem programu była prezentacja produktów tłuszczowych w ramach konkursu „Jakość 2024”, zorganizowanego przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. W konkursie uczestniczyły produkty takich firm jak: Bunge Polska sp. z o.o. (Kruszwica i Karczew), Złoto Polskie Family Business Wolniak Kusek Sp. j. (Kalisz), Dr Gola – Olejarnia Mińsk Mazowiecki oraz Bastik Sp. z o.o. (Koźmin Wielkopolski). Wszystkie zgłoszone produkty zostały ocenione przez specjalistyczny zespół badawczy Instytutu.

Podsumowanie oceny produktów przedstawił prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS-PIB, a Instytut, doceniając wysiłek zakładów produkcyjnych w systematycznym podnoszeniu jakości swoich wyrobów, wyróżnił najlepsze produkty pucharami i dyplomami „Jakość 2024”. Nagrody przyznano m.in. dla:

  • Bunge Polska sp. z o.o. (Kruszwica, Karczew): Olej rzepakowy Kujawski, „Słynne MR Roślinne”, „FINUU Klasyczne Miks tłuszczowy do smarowania 75%”, Optima Omega 3, Optima Cardio, Optima Cardio + potas, SmakoWita maślany smak.
  • Złoto Polskie Family Business Wolniak Kusek Sp. j. (Kalisz): Olej lniany tłoczony na zimno ekologiczny, olej z czarnuszki tłoczony na zimno.
  • Dr Gola – Olejarnia Mińsk Mazowiecki: Olej rzepakowy tłoczony na zimno.
  • Bastik Sp. z o.o. (Koźmin Wielkopolski): Oleje Trawińscy, olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Szczególne podziękowania kierujemy do naszych prelegentów, którzy podzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem w ramach następujących prelekcji:

  • Sylwia Onacik-Gür – „Wpływ głębokiego smażenia w oleożelu na bazie oleju rzepakowego z dodatkiem naturalnych wosków na jakość medium i bezpieczeństwo produktu smażonego”
  • Małgorzata Wroniak – „Aktualne wyzwania związane z występowaniem zanieczyszczeń chemicznych w olejach jadalnych”
  • Adam Stępień – „Olej rzepakowy – bieżąca sytuacja rynkowa oraz działania PSPO w zakresie edukacji konsumenckiej”
  • Mirosław Kasprzak,– „Zastąpienie tłuszczu mlecznego olejem rzepakowym w miękkim serze podpuszczkowym”

Z okazji XXX Jubileuszu, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju (PSPO) postanowiło wyróżnić osoby, które odgrywają kluczową rolę we wspieraniu branży olejarskiej, a także pracowników IBPRS za ich szczególne zaangażowanie w organizację konferencji. Okazjonalne pióra wręczyli Prezes PSPO, Mariusz Szeliga, oraz Dyrektor Generalny PSPO, Adam Stępień. W gronie wyróżnionych osób znaleźli się :

  • dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB,
  • prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS-PIB,
  • dr inż. Sylwia Onacik-Gür (IBPRS-PIB).

Ponadto, za nieocenione wsparcie krajowej branży olejarskiej PSPO uhonorowało statuetkami następujące osoby:

·        prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,

·        dr hab. Małgorzata Wroniak, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego  w Warszawie,

·        dr inż. Sylwia Onacik-Gür – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Państwowy Instytut Badawczy,

·        dr inż. Katarzyna Ratusz – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego  w Warszawie.

Każda z wyróżnionych osób wniosła istotny wkład w rozwój branży, wspierając innowacje oraz promując wysoką jakość produktów olejarskich.

Konferencja spotkała się z dużym uznaniem uczestników, którzy podkreślali znaczenie tego rodzaju spotkań dla wymiany wiedzy i nawiązywania współpracy między nauką a przemysłem.

5 

 

 

#Fundusze Promocji