Stowarzyszenie
O stowarzyszeniu Członkowie Władze i Biuro Finansowanie Statut Inicjatywy Publikacje Współpraca Napisali o nas Sondaże Reklama Kontakt
Zakłady tłuszczowe

więcej... »
Serwis prasowy
Stanowiska i komunikaty Fotogaleria Logo Kontakt

Jesteśmy członkiem:

Fediol

 
Aktualności
Przerób nasion rzepaku w 2014 roku - dane PSPO

Rok 2014 był kolejnym rokiem, w którym odnotowano wzrost przerobu nasion rzepaku w krajowych zakładach tłuszczowych.
Jak wynika z danych zebranych wśród członków Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, które skupia około 90% krajowych zakładów przetwórczych, w ubiegłym roku przerobili oni ponad 2,4 miliona ton nasion rzepaku, czyli o 9% więcej niż w roku poprzednim.
Pozwoliło to na wyprodukowanie:
• 1,03 miliona ton oleju surowego
• 415 tysięcy ton oleju rafinowanego,
• 1,3 miliona ton śruty poekstrakcyjnej rzepakowej,
• 53 tysięcy ton makuchu.

Uwzględniając wszystkie krajowe zakłady przerabiające nasiona rzepaku można stwierdzić, że w Polsce przerobiono ponad 2,6 mln ton nasion rzepaku. Ten historycznie rekordowy przerób jest ściśle powiązany z równie historycznie wysokim zbiorem nasion rzepaku jaki odnotowano w naszym kraju w roku 2014.
Według oficjalnych danych GUS, opublikowanych 19 grudnia ub. roku, zbiór ten wyniósł 3,2 mln ton, co stanowiło wzrost o 20% w stosunku do zbioru w 2013 roku.
Wzrost zbioru rzepaku o około 0,55 miliona ton, w porównaniu z 2013 rokiem, jest rezultatem nie tylko sprzyjającemu tej roślinie przebiegowi warunków pogodowych, ale także notowanego od kilku lat wzrostu poziomu technologii jej uprawy. Jest on szczególnie widoczny w obszarze materiału siewnego. Istotnie zwiększył się areał obsiewany najnowocześniejszymi odmianami hybrydowymi rzepaku, które coraz częściej starannie dobierane są do konkretnych, lokalnych warunków.
Wszystko to sprawia, że o ile jeszcze klika lat temu potencjał produkcyjny rzepaku w Polsce szacowany był na 3 miliony ton, to obecnie można go szacować nawet na około 4 miliony ton.
Na podkreślenie zasługuje fakt, że wspomniany postęp w produkcji rzepaku następuje przez wzrost plonowania przy w stosunkowo stabilnej powierzchni jego uprawy.
Niestety, mimo dotychczas sprzyjających rzepakowi warunków pogodowych, niepokojem może napawać fakt braku jego ochrony przed jesiennymi szkodnikami, spowodowany skrajnie bezzasadną i nieodpowiedzialną decyzja Komisji Europejskiej wprowadzającą bezalternatywny zakaz stosowania neonikotynoidowych zapraw nasiennych.


Dyrektor Generalny PSPO
Lech Kempczyński

Dodał(a): Joanna Żuchniewicz


wróć
archiwum wiadomości »
wersja polska | english version
PSPO - Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
aktualnosci p stowarzyszenie p serwis prasowy p linki p zakłady tłuszczowe p słownik tłuszczowy p słownik rolniczy p kontakt
Logowanie dla członków:
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Przypomnienie hasła / Rejestracja
strona główna | mapa serwisu Jesteś w: Strona główna /

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności cookies.

ico zamknij

Facebook