Stowarzyszenie
O stowarzyszeniu Członkowie Władze i Biuro Finansowanie Statut Inicjatywy Publikacje Współpraca Napisali o nas Sondaże Reklama Kontakt
Zakłady tłuszczowe

więcej... »
Serwis prasowy
Stanowiska i komunikaty Fotogaleria Logo Kontakt

Jesteśmy członkiem:

Fediol

 
Aktualności
Podsumowanie konferencji paszowej PSPO i IZP oraz MATERIAŁY DO POBRANIA

Patronat nad konferencją objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Marek Sawicki. Na konferencji gościliśmy znamienitych prelegentów, którzy omówili wartości i korzyści jakie płyną z używania krajowego źródła białka. Jako pierwszy wystąpił dr Zbigniew Lach z Ośrodka Hodowli Zarodowej Osięciny, który zwrócił uwagę zebranych w jaki sposób efektywnie żywić bydło mleczne z użyciem śruty poekstrakcyjnej rzepakowej, a także podkreślał jej zalety i konieczność jej promocji na polskim rynku. W swojej prelekcji pt.” Poekstrakcyjna śruta rzepakowa wciąż niedocenianym źródłem białka. Czy tak musi być?” zwrócił uwagę na istotność modelowania dawki pokarmowej w sposób profesjonalny i faktyczny, przy użyciu odpowiedniego sprzętu i stosownych metod badawczych.
Kolejne wystąpienie wygłosił prof. dr hab. Franciszek Brzóska z Instytutu Zootechniki w Balicach, który opowiedział zebranym o „Zwiększonym wykorzystaniu krajowego źródła białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych, w warunkach zrównoważonego rozwoju”, który wyraził swoje zaniepokojenie, że w ministerialnym programie wieloletnim pod nazwą „zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”, jego autorzy pominęli zastosowanie poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, a skupili się jedynie na roślinach strączkowych.
Jako następny swój wykład wygłosił nasz zagraniczny gość – prof. Jurgen Zentek z Instiut fur Tierenahrung, Freie Universitat Berlin, który tłumaczył słuchaczom, w jaki sposób efektywnie zwiększyć produkcję zwierzęcą wykorzystując lokalne surowce dostępne na rynku. W swoim wystąpieniu w dużej mierze skupił się na opisie programu ProLegu, który wspólnie z Izbą Zbożowo Paszową oraz innymi organizacjami zarówno polskimi jak i niemieckimi prowadzą od stycznia 2014 roku. Celem projektu jest opracowanie technologii otrzymywania wysokiej jakości innowacyjnych produktów białkowych o poprawionej wartości pokarmowej z nasion roślin strączkowych, uprawianych w warunkach rolnictwa zrównoważonego.
Następnie głos zabrała Dorota Śmigielska z Polskiej Federacji Hodowców i Producentów Mleka, która opowiedziała zebranym o niezbyt optymistycznej sytuacji na rynku mleka, jaka ma miejsce po zniesieniu kwot mlecznych. Przedstawiła ona jak prezentuje się Polska pod względem produkcji mleka na świecie, a także w Europie i omawiając mechanizmy kwotowania, a także efekty jakie przyniosła dla mleczarzy decyzja o jego zniesieniu. Zwróciła uwagę na gigantyczne kary, które Polska będzie musiała wnieść do budżetu Unii Europejskiej z tytułu przekroczenia kwot mlecznych, a jak podała szacunki Federacji mówią nawet o karze wysokości ok. 170 mln euro.
Jako kolejny wystąpienie wygłosił dr Jarosław Ptak, reprezentujący Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, a jego referat dotyczył przemysłowej hodowli trzody chlewnej w świetle nowego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Na koniec o zabranie głosu został poproszony Michał Koleśników z Banku BGŻ BNP Paribas, który w sposób analityczny zaprezentował produkcję pasz w kraju oraz sytuację handlu zagranicznego. Podkreślił on, że światowa produkcja śruty rzepakowej w ostatnich latach wzrastała bardzo dynamicznie i jest to w dużej mierze spowodowane przez zwiększenie produkcji w UE. Zwrócił też uwagę słuchających na fakt, że bardzo dobre zbiory rzepaku w ostatnich sezonach spowodowały sytuację, że eksport śruty rzepakowej, podobnie jak eksport nasion, wyraźnie przewyższa import.
Na koniec konferencji prowadzący ją Dyrektor Generalny PSPO – Lech Kempczyński zainaugurował dyskusję, wyrażając swój pogląd, że podaż śruty sojowej, szczególnie w przypadku Chin stale wzrasta, co w konsekwencji może spowodować, że rynek europejski stanie się mniej atrakcyjny dla producentów soi, szczególnie z Ameryki Południowej. Innym ciekawym głosem w dyskusji była uwaga prof. Brzóski dotycząca alternatywy dla biała roślinnego w postaci białka owadziego, a tego typu produkcje są już w wdrażane na świecie i jego zdaniem w dłuższej perspektywie może być on zagrożeniem dla śruty poekstrakcyjnej sojowej i rzepakowej.
Prof. Iwona Bartkowiak - Broda z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin zwróciła uwagę na wpływ produkcji biopaliw na rozwoju rynku rzepakowego.
Na zakończenie pani profesor w imieniu swoim, swoich współpracowników oraz osób, które współpracowały z dyrektorem generalnym PSPO dr Lechem Kempczyńskim, w związku z odejściem na emeryturę, wygłosiła podziękowania za jego dbałość o jakość surowca dla przemysłu, a także przyczynienie się do rozwoju produkcji rzepaku.

  MATERIAŁY DO POBRANIA:

www.pspo.com.pl/userfiles/dr Lach psr dla pspo.pdf

www.pspo.com.pl/userfiles/prof_ Zentek prezentacja 17_06_2015.pdf

www.pspo.com.pl/userfiles/Śmigielska prezentacja17_06,2015.pdf

www.pspo.com.pl/userfiles/dr Ptak prezentacja 17_06_2015.pdf

www.pspo.com.pl/userfiles/p_ Koleśnikow prezentacja 17_06_2015.pdf

 

Dodał(a): Joanna Żuchniewicz


wróć
archiwum wiadomości »
wersja polska | english version
PSPO - Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
aktualnosci p stowarzyszenie p serwis prasowy p linki p zakłady tłuszczowe p słownik tłuszczowy p słownik rolniczy p kontakt
Logowanie dla członków:
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Przypomnienie hasła / Rejestracja
strona główna | mapa serwisu Jesteś w: Strona główna /

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności cookies.

ico zamknij

Facebook