Stowarzyszenie
O stowarzyszeniu Członkowie Władze i Biuro Finansowanie Statut Inicjatywy Publikacje Współpraca Napisali o nas Sondaże Reklama Kontakt
Zakłady tłuszczowe

więcej... »
Serwis prasowy
Stanowiska i komunikaty Fotogaleria Logo Kontakt

Jesteśmy członkiem:

Fediol

 
Aktualności
Komunikat prasowy PSPO: wyprodukowaliśmy niemal 1,5 mln ton pasz rzepakowych w 2017 roku!

 W porównaniu do 2016 roku produkcja śruty rzepakowej w firmach członkowskich PSPO wzrosła o ponad 60 tys. ton, co wprost związane jest z większymi plonami, a co za tym idzie także przerobem nasion w 2017 roku. Jednocześnie systematycznie, choć wciąż bardzo powoli rośnie w strukturze jej zagospodarowania zużycie krajowe. Według bowiem wstępnych danych Sparks Polska, eksport śruty rzepakowej w całym 2017 roku wyniósł ponad 574 tys. ton i był o 3% mniejszy od wielkości jej eksportu w poprzednim roku.

„Jako Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju staramy się na każdym niemal kroku podkreślać białkowo-oleisty charakter rzepaku. Cała Europa stara się walczyć z deficytem białka, a przerób rzepaku jest jego rodzimym źródłem. W ostatnim czasie Komisja Europejska rozpoczęła nawet prace nad specjalnym programem tj. „Plan białkowy dla Europy”, tym niemniej musimy pamiętać, że w przypadku rzepaku jego podaż wygenerował przede wszystkim popyt na olej na potrzeby sektora biodiesela. Jeśli więc KE na poważnie chce podejść do kwestii ograniczenia zależności Europy od importu białka paszowego musi zrewidować swoje podejście do biopaliw, jakie zaprezentowała w projekcie nowej dyrektywy w tej sprawie tzw. REDII. Biopaliwa wytwarzane z surowców rolnych to bowiem nie tylko efektywna opcja na ograniczenie importu ropy, ale również importowanych produktów białkowych” – powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu PSPO.

„Skala produkcji śruty rzepakowej przez członków PSPO w 2017 roku pokazuje, jak dużym potencjałem dysponuje już polskie rolnictwo w zakresie zaopatrzenia produkcji zwierzęcej w białko paszowe. Kwestia ta wydaje się dostrzeżona także przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które jest na końcowym już etapie prac nad krajowym programem zwiększenia udziału lokalnie wytwarzanego białka. Liczymy, że stanie się on podstawą do uruchomienia ogólnopolskiej kampanii edukcyjno-informacyjnej pod auspicjami MRiRW, dzięki której stosowanie śruty rzepakowej znaczne przybliży się do faktycznych możliwości w tym zakresie, jakimi dysponujemy w Polsce. Wspólnie z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych zabiegamy również, aby ministerstwo rolnictwa utworzyło odrębny Fundusz Promocji Roślin Oleistych i Białkowych, który mógłby stać się w tym kontekście niezwykle istotnym mechanizmem wspierającym takie inicjatywy nastawione na szkolenie i doradztwo w zakresie dywersyfikacji paszowej krajowej hodowli” – podsumował Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Więcej informacji:

Adam Stępień,Dyrektor Generalny PSPO
tel. 661 301 906
e-mail: a.stepien@pspo.com.pl

Dodał(a): Marta Danielak


wróć
archiwum wiadomości »
wersja polska | english version
PSPO - Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
aktualnosci p stowarzyszenie p serwis prasowy p linki p zakłady tłuszczowe p słownik tłuszczowy p słownik rolniczy p kontakt
Logowanie dla członków:
Login:
Hasło:
Pamiętaj mnie
Przypomnienie hasła / Rejestracja
strona główna | mapa serwisu Jesteś w: Strona główna /

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności cookies.

ico zamknij

Facebook