Holenderskie Wytyczne Żywieniowe(1) opublikowane m.in. na początku kwietnia br. w European Journal of Clinical Nutrition (2), rekomendują, aby zwiększyć w diecie udział produktów roślinnych. 
Nie tylko pomagają one obniżyć ryzyko chorób układu krążenia, ale są także korzystne dla środowiska.


Według Rady Zdrowia Holandii powinniśmy przejść z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę zawierającą więcej produktów roślinnych. Eksperci argumentują, że w ten sposób można wpłynąć na poprawę zdrowa.
Komitet Doradczy przygotowujący Holenderskie Wytyczne Żywieniowe zidentyfikował kilka zalecanych wzorców żywieniowych ze szczególnym uwzględnieniem wynikających z nich korzyści zdrowotnych. Wśród nich wymieniana jest tradycyjna dieta śródziemnomorska, „Nowa Dieta Nordycka” („New Nordic Diet”) oraz dieta „DASH” opracowana przez amerykańskich dietetyków. Potwierdza się, że diety te mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Co ciekawe, wszystkie one ograniczają spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz
zwiększają udział żywności roślinnej. „Zostało przekonująco wykazane, że zalecane wzorce żywieniowe zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Są one również związane z niższym ryzykiem cukrzycy i raka jelita grubego” – skomentowała dr Janette De Goede, członek Komitetu Naukowego
z Wageningen University.
Wśród produktów spożywczych mających pozytywny wpływ na zdrowie, Komitet Doradczy wyraźnie wymienia miękkie margaryny i oleje roślinne. Margaryny i tłuszcze do smarowania są przygotowywane z olejów roślinnych pochodzących z takich roślin jak rzepak, len czy soja, a ich profil tłuszczowy jest korzystniejszy od tłuszczów zwierzęcych, np. masła. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w margarynie mają bardziej pożądany wpływ na poziom cholesterolu niż nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są właśnie tłuszcze zwierzęce.
„Badania wykazały, że obniżenie "złego" cholesterolu LDL, który jest czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej serca, uzyskuje się dzięki zastąpieniu masła miękką margaryną, czyli zamianą nasyconych kwasów tłuszczowych na nienasycone kwasy tłuszczowe” – potwierdza dr De Goede.
Po raz pierwszy, w Holenderskich Wytycznych Żywieniowych zostały także uwzględnione względy ekologiczne. Nowe wytyczne zostały opracowane w świetle „Raportu o ekologicznych aspektach Holenderskich Wytycznych Żywieniowych” przygotowanego na zlecenie rządu holenderskiego w 2011. „Dieta, która zawiera mniej żywności pochodzenia zwierzęcego i więcej żywności pochodzenia roślinnego dostarcza nie tylko korzyści dla zdrowia, ale ma również niższy ciężar ekologiczny niż konwencjonalna dieta holenderska” – powiedziała dr De Goede.

 

1 Health Council of the Netherlands. Dutch dietary guidelines 2015. The Hague: Health Council of the
Netherlands, 2015; publication no. 2015/24E. ISBN 978-94-6281-104-1
www.gezondheidsraad.nl/en/publications/gezonde-voeding/dutch-dietary-guidelines-2015
2 The 2015 Dutch food-based dietary guidelines. European Journal of Clinical Nutrition. doi: 10.1038/ejcn.2016.52
www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/full/ejcn201652a.html