W dniach 3–4 kwietnia 2025 roku w Poznaniu odbyła się Konferencja Naukowa pt. „Tłuszcze w Żywności i Żywieniu – od surowca do zdrowia konsumenta”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Polskie Towarzystwo Technologów Żywności – Sekcję Chemii i Technologii Tłuszczów oraz Katedrę Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Patronat Honorowy nad konferencją objęli: JM Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, prof. dr hab. Krzysztof Szoszkiewicz, oraz Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, prof. dr hab. Paweł Cyplik. Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju było partnerem i aktywnym uczestnikiem wydarzenia!


W konferencji uczestniczyli przedstawiciele środowiska naukowego oraz eksperci z branży przetwórstwa rolno-spożywczego, którzy wspólnie dyskutowali o aktualnych wyzwaniach i kierunkach rozwoju technologii tłuszczów, jakości surowców oraz roli tłuszczów w diecie człowieka. Program konferencji obejmował wykłady, sesje tematyczne i panele dyskusyjne, które stworzyły doskonałą platformę do wymiany doświadczeń, transferu wiedzy oraz nawiązywania kontaktów między nauką a przemysłem.

Podczas konferencji nie mogło zabraknąć mocnego akcentu ze strony PSPO, o co zadbali przedstawiciele naszego Stowarzyszenia.
Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO, w swoim wystąpieniu przedstawił szczegółową analizę bieżącej sytuacji sektora tłuszczowego w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa rzepaku. Omówił kluczowe aspekty zapewnienia stabilnych dostaw surowca oraz wpływ regulacji prawnych na funkcjonowanie i rozwój branży.

Ewa Myśliwiec, Dyrektor Marketingu PSPO, zaprezentowała działania edukacyjne i promocyjne realizowane przez Stowarzyszenie, koncentrując się na roli oleju rzepakowego w zdrowej, zrównoważonej diecie. Podkreśliła znaczenie konsekwentnej i rzetelnej komunikacji z konsumentami oraz budowania pozytywnego wizerunku tłuszczów roślinnych w przestrzeni publicznej.

W konferencji uczestniczył także Prezes PSPO, Mariusz Szeliga, który wraz z Prof. dr hab. inż. Agnieszką Kit, przewodniczył Sekcji I – Surowiec i Technologia Produkcji.

Jesteśmy przekonani, że wspieranie przez PSPO tematycznych wydarzeń naukowych o tak wysokim poziomie merytorycznym jest istotnym elementem współpracy między przetwórstwem, a środowiskiem akademickim, dlatego chętnie angażujemy się w tego rodzaju inicjatywy!

Serdecznie gratulujemy organizatorom, w szczególności prof. dr hab. Magdalenie Rudzińskiej oraz prof. UPP dr hab. Dominikowi Kmiecikowi, doskonałej organizacji wydarzenia oraz wysokiego poziomu merytorycznego konferencji. Jesteśmy dumni, że mogliśmy być jej częścią!

WhatsApp Image 2025-04-08 at 14.31.46 (5)


WhatsApp Image 2025-04-09 at 08.42.07