W dniach 3–4 kwietnia 2025 roku w Poznaniu odbyła się Konferencja Naukowa pt. „Tłuszcze w Żywności i Żywieniu – od surowca do zdrowia konsumenta”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Polskie Towarzystwo Technologów Żywności – Sekcję Chemii i Technologii Tłuszczów oraz Katedrę Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Patronat Honorowy nad konferencją objęli: JM Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, prof. dr hab. Krzysztof Szoszkiewicz, oraz Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, prof. dr hab. Paweł Cyplik. Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju było partnerem i aktywnym uczestnikiem wydarzenia!
W konferencji uczestniczyli przedstawiciele środowiska naukowego oraz eksperci z branży przetwórstwa rolno-spożywczego, którzy wspólnie dyskutowali o aktualnych wyzwaniach i kierunkach rozwoju technologii tłuszczów, jakości surowców oraz roli tłuszczów w diecie człowieka. Program konferencji obejmował wykłady, sesje tematyczne i panele dyskusyjne, które stworzyły doskonałą platformę do wymiany doświadczeń, transferu wiedzy oraz nawiązywania kontaktów między nauką a przemysłem.
Podczas konferencji nie mogło zabraknąć mocnego akcentu ze strony PSPO, o co zadbali przedstawiciele naszego Stowarzyszenia.
Adam Stępień, Dyrektor Generalny PSPO, w swoim wystąpieniu przedstawił szczegółową analizę bieżącej sytuacji sektora tłuszczowego w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa rzepaku. Omówił kluczowe aspekty zapewnienia stabilnych dostaw surowca oraz wpływ regulacji prawnych na funkcjonowanie i rozwój branży.
Ewa Myśliwiec, Dyrektor Marketingu PSPO, zaprezentowała działania edukacyjne i promocyjne realizowane przez Stowarzyszenie, koncentrując się na roli oleju rzepakowego w zdrowej, zrównoważonej diecie. Podkreśliła znaczenie konsekwentnej i rzetelnej komunikacji z konsumentami oraz budowania pozytywnego wizerunku tłuszczów roślinnych w przestrzeni publicznej.
W konferencji uczestniczył także Prezes PSPO, Mariusz Szeliga, który wraz z Prof. dr hab. inż. Agnieszką Kit, przewodniczył Sekcji I – Surowiec i Technologia Produkcji.
Jesteśmy przekonani, że wspieranie przez PSPO tematycznych wydarzeń naukowych o tak wysokim poziomie merytorycznym jest istotnym elementem współpracy między przetwórstwem, a środowiskiem akademickim, dlatego chętnie angażujemy się w tego rodzaju inicjatywy!
Serdecznie gratulujemy organizatorom, w szczególności prof. dr hab. Magdalenie Rudzińskiej oraz prof. UPP dr hab. Dominikowi Kmiecikowi, doskonałej organizacji wydarzenia oraz wysokiego poziomu merytorycznego konferencji. Jesteśmy dumni, że mogliśmy być jej częścią!