8 maja 2024 r. na Walnym Zebraniu Członków PSPO wybrano Zarząd Stowarzyszenia na kadencję 2024-2026. Do Zarządu dołączył Arkadiusz Gasidło i objął stanowisko wiceprezesa.
WięcejW dniu 23 kwietnia 2024 roku w Novotelu w Warszawie odbyła się konferencja MADE FOR RESTAURANT, gdzie Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju z dumą promowało olej rzepakowy wśród przedstawicieli branży HoReCa. Wydarzenie zgromadziło około 600 uczestników, w tym restauratorów, szefów kuchni, dostawców, managerów oraz kelnerów. Podczas konferencji szczególną uwagę poświęcono lokalnym produktom, w tym olejowi rzepakowemu, który zyskał miano "oliwy północy".
WięcejPolskie Stowarzyszenie Producentów Oleju serdecznie zaprasza do udziału w III edycji biegu Olejarska Dycha!
WięcejSerdecznie zachęcamy do zapoznania sie z komunikatem prasowym Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju w sprawie przerobu rzepaku w 2023 roku w zrzeszonych tłoczniach.
WięcejPolskie Stowarzyszenie Producentów Oleju informuje, że nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej przedłużające możliwość stosowania glifosatu w środkach ochrony roślin zezwala na zastosowanie tej substancji czynnej wyłącznie w charakterze środka chwastobójczego. Oznacza to, że glifosat nie może być stosowany w ramach zabiegu desykacji plantacji rzepaku i jakakolwiek obecność jego pozostałości w nasionach skutkować będzie odmową przyjęcia takiego surowca przez tłocznię oleju.
WięcejMamy niezmierną przyjemność oddać w Państwa ręce broszurę pod tytułem „Olej rzepakowy na nowo. Oliwa północy do polskich restauracji”.
Więcej