Publikacje

Ranking Odmian Rzepaku 2018

Ranking Odmian Rzepaku 2018

Porównano 88 odmian, w tym 20 odmian populacyjnych i 68 mieszańcowych w oparciu o doświadczenia COBORU.

Pobierz

Pasze rzepakowe - broszurka

Pasze rzepakowe - broszurka

Zbiór podstawowych informacji o paszach rzepakowych ujętych w formie infografik.

Pobierz

Ranking Odmian Rzepaku 2017

Ranking Odmian Rzepaku 2017

W celu ułatwienia producentom rolnym podjęcia decyzji o wyborze odmiany do uprawy eksperci współpracujący z PSPO dokonali wielocechowej oceny porównawczej odmian na podstawie danych z doświadczeń COBORU

Pobierz

Pokochaj olej rzepakowy

Pokochaj olej rzepakowy

Broszura konsumencka zbierająca najistotniejsze informacje o oleju rzepaowym oraz szereg inspirujących przepisów z jego wykorzystaniem. 

Pobierz

Stosowanie środków ochrony upraw rzepaku z uwzględnieniem troski o pszczoły miodne i inne owady zapylające

Stosowanie środków ochrony upraw rzepaku z uwzględnieniem troski o pszczoły miodne i inne owady zapylające

O roli pszczół i bezpiecznym stosowaniu ŚOR - zasady dobrej praktyki.

Pobierz

Ranking Odmian Rzepaku 2015

Ranking Odmian Rzepaku 2015

W celu ułatwienia producentom rolnym podjęcia decyzji o wyborze odmiany do uprawy eksperci współpracujący z PSPO dokonali wielocechowej oceny porównawczej odmian na podstawie danych z doświadczeń COBORU

Pobierz

Bezpieczne magazynowanie rzepaku

Bezpieczne magazynowanie rzepaku

Broszura poświęcona bezpiecznemu przechowywaniu nasion rzepaku. Autor - dr inż. Paweł Olejarski omawia zagadnienia związane z przygotowaniem magazynu, główne gatunki spotykanych w magazynach szkodników oraz podstawowe zasady ich zwalczania.

Pobierz

Integrowana ochrona i bezpieczeństwo zdrowotne rzepaku

Integrowana ochrona i bezpieczeństwo zdrowotne rzepaku

Monografia pod redakcją prof. dr hab. Wojciecha Budzyńskiego.

Tom VI serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz

Suszenie i przechowywanie rzepaku

Suszenie i przechowywanie rzepaku

Publikacja zespołu autorów pod redakcją prof. dr hab. Jerzego Tysa opisująca czynniki determinujące bezpieczne suszenie i przechowywanie nasion rzepaku.

Publikacja stanowi tom II serii Teraz rzepak, Teraz olej.

Pobierz

Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt

Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt

Publikacja zespołu autorów adresowana do producentów pasz i hodowców bydła, trzody, drobiu oraz karpia. Oprócz zaleceń żywieniowych zawarta jest w niej również charakterystyka pasz w bilansie białka oraz słownik terminów specjalistycznych. 

Tom IV serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz

Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt - broszura

Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt - broszura

Publikacja jest skróconą wersją monografii "Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt" zespołu autorów pod kierunkiem prof. dr hab. Franciszka Brzóski.

Pobierz

Technologia produkcji surowca - cz. 2

Technologia produkcji surowca - cz. 2

Część 2 obszernej monografii obejmująca zagadnienia od diagnozy przezimowania rzepaku do zbioru (forma ozima) oraz od wyboru odmiany do zbioru (forma jara).

Tom III serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz

Technologia produkcji surowca - cz.1

Technologia produkcji surowca - cz.1

Monografia zespołu autorów w dwóch częściach pod redakcją prof. dr hab. Wojciecha Budzyńskiego. Część 1 obejmuje zagadnienia od wyboru odmiany rzepaku do ochrony w stadium rozety. 

Tom I serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz

Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda

Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda

Obszerna publikacja 6 wybitnych naukowców w formie monografii wnikliwie wyjaśniająca temat pochodzenia oleju i jego składu z punktu widzenia chemicznego i żywieniowego. 

Tom II serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

 

Pobierz

Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda - broszura

Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda - broszura

Wersja skrócona monografii (tom II serii Teraz rzepak, Teraz olej) opracowana przez prof. dr hab. Jana Krzymańskiego.

Pobierz

Kodeks dobrej praktyki produkcji rzepaku

Kodeks dobrej praktyki produkcji rzepaku

Kodeks zawiera zasady dobrej praktyki rolniczej oraz standardy dobrej praktyki ochrony roślin w odniesieniu do rzepaku. Problematyka została przedstawiona od momentu założenia plantacji do etapu przechowywania surowca. Dodatkowo zamieszczono obowiązujące akty prawne i słownik.

Publikacja adresowana do producentów rzepaku oraz przedsiębiorców zajmujących się obrotem nasionami oleistymi. 

Tom I serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz