Zastosowanie oleju rzepakowego jako zamiennikatłuszczu nasyconego w produktach spożywczych
PobierzOlej rzepakowy na nowo. Oliwa północy do polskich restauracji
PobierzSpecjalistyczna publikacja stanowiąca przegląd szczegółowej wiedzy eksperckiej ukazująca realne możliwości stosowania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mięsnego.
PobierzEkspertyza analizująca czynniki wpływające na poziom zaolejenia nasion rzepaku
PobierzZbiór przepisów na dania Wielkanocne z wykorzystaniem oleju rzepakowego.
PobierzSpecjalistyczna publikacja stanowiąca przegląd szczegółowej wiedzy eksperckiej ukazująca realne możliwości stosowania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego.
PobierzZbiór podstawowych aktualnych informacji o paszach rzepakowych ujętych w formie infografik
W e-booku znajdziesz: plany dietetyczne dopasowane do Twoich potrzeb i preferencji żywieniowych, porady żywieniowe, artykuły poradnikowe, przepisy
PobierzKsiążka z przepisami z olejem rzepakowym, które powstały w ramach współpracy z twórcami internetowymi.
PobierzKsiążeczka w formie kolorowanki z pięknymi autorskimi rysunkami z łamigłówkami i ciekawostkami nt. pszczół, ich ochrony i promująca spożycie m.in. miodu.
PobierzBroszura o stosowaniu środków ochrony roślin w rzepaku w sposób bezpieczny dla owadów zapylających, wzbogacona o treści nt. właściwości produktów pszczelich, w szczególności miodu rzepakowego oraz dobrej praktyki współpracy producenta rzepaku i pszczelarza.
PobierzSpecjalistyczna publikacja w całości poświęconą zastosowaniu pasz rzepakowych w żywieniu trzody chlewnej.
PobierzPublikacja pod patronatem merytorycznym Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH.
PobierzPorównano 19 odmian populacyjnych i 77 odmian mieszańcowych rzepaku ozimego w oparciu o wyniki badań z doświadczeń COBORU.
PobierzPorównano 19 odmian populacyjnych i 65 odmian mieszańcowych rzepaku ozimego w oparciu o wyniki badań z doświadczeń COBORU.
PobierzPublikacja dot. coraz częściej pojawiającego się problemu ze szkodnikami magazynowymi jakimi są rozkruszki, uwzględniając dobre praktyki prewencyjne i metody zwalczania.
Pobierz200 stronicowa monografia zespołu ekspertów z IA, IHAR i IOR, gdzie wnikliwie zostały poddane analizie wszystkie czynniki jakie mają wpływ na zachowanie najwyższej wartości technologicznej oleju i nasion rzepaku oraz na minimalizację strat ilościowych i jakościowych. Istnieje możliwość zakupienia pełnego wydania publikacji pt. po uprzednim przesłaniu formularza zamówienia i dokonania przedpłaty za publikację w kwocie 150 zł (przesyłka gratis).
Pobierz formularz zamówienia 200 str. publikacji w wersji drukowanej (niżej zobacz wyciąg)>>
PobierzBroszura uzględnia najważniejsze czynniki, na które produceni rolni powinni zwrócić uwagę podczas uprawy, suszenia i przechowywania rzepaku.
PobierzPorównano 88 odmian, w tym 20 odmian populacyjnych i 68 mieszańcowych w oparciu o doświadczenia COBORU.
PobierzZbiór podstawowych informacji o paszach rzepakowych ujętych w formie infografik.
PobierzW celu ułatwienia producentom rolnym podjęcia decyzji o wyborze odmiany do uprawy eksperci współpracujący z PSPO dokonali wielocechowej oceny porównawczej odmian na podstawie danych z doświadczeń COBORU
PobierzBroszura konsumencka zbierająca najistotniejsze informacje o oleju rzepaowym oraz szereg inspirujących przepisów z jego wykorzystaniem.
PobierzO roli pszczół i bezpiecznym stosowaniu ŚOR - zasady dobrej praktyki.
PobierzW celu ułatwienia producentom rolnym podjęcia decyzji o wyborze odmiany do uprawy eksperci współpracujący z PSPO dokonali wielocechowej oceny porównawczej odmian na podstawie danych z doświadczeń COBORU
PobierzBroszura poświęcona bezpiecznemu przechowywaniu nasion rzepaku. Autor - dr inż. Paweł Olejarski omawia zagadnienia związane z przygotowaniem magazynu, główne gatunki spotykanych w magazynach szkodników oraz podstawowe zasady ich zwalczania.
PobierzMonografia pod redakcją prof. dr hab. Wojciecha Budzyńskiego.
Tom VI serii "Teraz rzepak, Teraz olej"
PobierzPublikacja zespołu autorów pod redakcją prof. dr hab. Jerzego Tysa opisująca czynniki determinujące bezpieczne suszenie i przechowywanie nasion rzepaku.
Publikacja stanowi tom II serii Teraz rzepak, Teraz olej.
PobierzPublikacja zespołu autorów adresowana do producentów pasz i hodowców bydła, trzody, drobiu oraz karpia. Oprócz zaleceń żywieniowych zawarta jest w niej również charakterystyka pasz w bilansie białka oraz słownik terminów specjalistycznych.
Tom IV serii "Teraz rzepak, Teraz olej"
PobierzPublikacja jest skróconą wersją monografii "Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt" zespołu autorów pod kierunkiem prof. dr hab. Franciszka Brzóski.
PobierzCzęść 2 obszernej monografii obejmująca zagadnienia od diagnozy przezimowania rzepaku do zbioru (forma ozima) oraz od wyboru odmiany do zbioru (forma jara).
Tom III serii "Teraz rzepak, Teraz olej"
PobierzMonografia zespołu autorów w dwóch częściach pod redakcją prof. dr hab. Wojciecha Budzyńskiego. Część 1 obejmuje zagadnienia od wyboru odmiany rzepaku do ochrony w stadium rozety.
Tom I serii "Teraz rzepak, Teraz olej"
PobierzObszerna publikacja 6 wybitnych naukowców w formie monografii wnikliwie wyjaśniająca temat pochodzenia oleju i jego składu z punktu widzenia chemicznego i żywieniowego.
Tom II serii "Teraz rzepak, Teraz olej"
Pobierz
Wersja skrócona monografii (tom II serii Teraz rzepak, Teraz olej) opracowana przez prof. dr hab. Jana Krzymańskiego.
PobierzKodeks zawiera zasady dobrej praktyki rolniczej oraz standardy dobrej praktyki ochrony roślin w odniesieniu do rzepaku. Problematyka została przedstawiona od momentu założenia plantacji do etapu przechowywania surowca. Dodatkowo zamieszczono obowiązujące akty prawne i słownik.
Publikacja adresowana do producentów rzepaku oraz przedsiębiorców zajmujących się obrotem nasionami oleistymi.
Tom I serii "Teraz rzepak, Teraz olej"
Pobierz