Publikacje

Zastosowanie oleju rzepakowego jako zamiennika tłuszczu nasyconego w produktach spożywczych

Zastosowanie oleju rzepakowego jako zamiennika tłuszczu nasyconego w produktach spożywczych

Zastosowanie oleju rzepakowego jako zamiennikatłuszczu nasyconego w produktach spożywczych

Pobierz

Olej rzepakowy na nowo. Oliwa północy do polskich restauracji

Olej rzepakowy na nowo. Oliwa północy do polskich restauracji

Olej rzepakowy na nowo. Oliwa północy do polskich restauracji

Pobierz

Praktyczne i ekonomiczne konsekwencje dla funkcjonowania rynku paszowego potencjalnego wprowadzenia zmian w prawodawstwie krajowym (NCW), mających na celu zwiększenie udziału rodzimego białka w paszach

Praktyczne i ekonomiczne konsekwencje dla funkcjonowania rynku paszowego potencjalnego wprowadzenia zmian w prawodawstwie krajowym (NCW), mających na celu zwiększenie udziału rodzimego białka w paszach

Pobierz

Możliwość zastosowania śruty rzepakowej w paszy dla ryb jesiotrowatych

Możliwość zastosowania śruty rzepakowej w paszy dla ryb jesiotrowatych

Pobierz

Pasze rzepakowe w żywieniu bydła mięsnego

Pasze rzepakowe w żywieniu bydła mięsnego

Specjalistyczna publikacja stanowiąca przegląd szczegółowej wiedzy eksperckiej ukazująca realne możliwości stosowania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mięsnego.

Pobierz

Ekspertyza dot. zaolejenia nasion rzepaku

Ekspertyza dot. zaolejenia nasion rzepaku

Ekspertyza analizująca czynniki wpływające na poziom zaolejenia nasion rzepaku

Pobierz

Na Wielkanoc i nie tylko!

Na Wielkanoc i nie tylko!

Zbiór przepisów na dania Wielkanocne z wykorzystaniem oleju rzepakowego.

Pobierz

Żywienie bydła mlecznego produktami pochodzenia rzepakowego

Żywienie bydła mlecznego produktami pochodzenia rzepakowego

Specjalistyczna publikacja stanowiąca przegląd szczegółowej wiedzy eksperckiej ukazująca realne możliwości stosowania pasz rzepakowych w żywieniu bydła mlecznego.

Pobierz

Pasze rzepakowe - broszura 2021

Pasze rzepakowe - broszura 2021

Zbiór podstawowych aktualnych informacji o paszach rzepakowych ujętych w formie infografik

 

Pobierz

Tłuszcze w diecie biegacza

Tłuszcze w diecie biegacza

W e-booku znajdziesz: plany dietetyczne dopasowane do Twoich potrzeb i preferencji żywieniowych, porady żywieniowe, artykuły poradnikowe, przepisy

Pobierz

Improving the effectiveness of integrated pest management of winter oilseed rape in line with the European Green Deal

Improving the effectiveness of integrated pest management of winter oilseed rape in line with the European Green Deal

Pobierz

Zwiększenie efektywności integrowanej ochrony rzepaku ozimego zgodnie z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu

Zwiększenie efektywności integrowanej ochrony rzepaku ozimego zgodnie z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu

Pobierz

Rzepak na talerzu

Rzepak na talerzu

Książka z przepisami z olejem rzepakowym, które powstały w ramach współpracy z twórcami internetowymi.

Pobierz

Kodeks Dobrych Praktyk stosowania oznakowania

Kodeks Dobrych Praktyk stosowania oznakowania "wolne od GMO" dla przetwórców rzepaku

Pobierz

Cud miód

Cud miód

Książeczka w formie kolorowanki z pięknymi autorskimi rysunkami z łamigłówkami i ciekawostkami nt. pszczół, ich ochrony i promująca spożycie m.in. miodu.

Pobierz

Rzepak – zapylanie, ochrona, bezpieczeństwo pszczół i jakość miodu

Rzepak – zapylanie, ochrona, bezpieczeństwo pszczół i jakość miodu

Broszura o stosowaniu środków ochrony roślin w rzepaku w sposób bezpieczny dla owadów zapylających, wzbogacona o treści nt. właściwości produktów pszczelich, w szczególności miodu rzepakowego oraz dobrej praktyki współpracy producenta rzepaku i pszczelarza.

Pobierz

Żywienie świń produktami pochodzenia rzepakowego - podsumowanie dekady

Żywienie świń produktami pochodzenia rzepakowego - podsumowanie dekady

Specjalistyczna publikacja w całości poświęconą zastosowaniu pasz rzepakowych w żywieniu trzody chlewnej.

Pobierz

Olej rzepakowy - zbiór artykułów eksperckich

Olej rzepakowy - zbiór artykułów eksperckich

Publikacja pod patronatem merytorycznym Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH. 

Pobierz

Olej rzepakowy skarbem Europy

Olej rzepakowy skarbem Europy

Broszura konsumencka z przepisami.

Pobierz

Olej rzepakowy skarbem Europy

Olej rzepakowy skarbem Europy

Dossier prasowe z wypowiedziami ekspertów.

Pobierz

Ranking Odmian Rzepaku 2020

Ranking Odmian Rzepaku 2020

Porównano 19 odmian populacyjnych i 77 odmian mieszańcowych rzepaku ozimego w oparciu o wyniki badań z doświadczeń COBORU.

Pobierz

Ranking Odmian Rzepaku 2019

Ranking Odmian Rzepaku 2019

Porównano 19 odmian populacyjnych i 65 odmian mieszańcowych rzepaku ozimego w oparciu o wyniki badań z doświadczeń COBORU.

Pobierz

Rozkruszki w przechowywanych nasionach rzepaku. Prewencja i zwalczanie

Rozkruszki w przechowywanych nasionach rzepaku. Prewencja i zwalczanie

Publikacja dot. coraz częściej pojawiającego się problemu ze szkodnikami magazynowymi jakimi są rozkruszki, uwzględniając dobre praktyki prewencyjne i metody zwalczania.

Pobierz

Czynniki kształtujące wartość technologiczną i zdrowotną nasion i oleju rzepakowego

Czynniki kształtujące wartość technologiczną i zdrowotną nasion i oleju rzepakowego

200 stronicowa monografia zespołu ekspertów z IA, IHAR i IOR, gdzie wnikliwie zostały poddane analizie wszystkie czynniki jakie mają wpływ na zachowanie najwyższej wartości technologicznej oleju i nasion rzepaku oraz na minimalizację strat ilościowych i jakościowych. Istnieje możliwość zakupienia pełnego wydania publikacji pt. po uprzednim przesłaniu formularza zamówienia i dokonania przedpłaty za publikację w kwocie 150 zł (przesyłka gratis). 

Pobierz formularz zamówienia 200 str. publikacji w wersji drukowanej (niżej zobacz wyciąg)>>

Pobierz

Czynniki kształtujące wartość technologiczną i zdrowotną nasion i oleju rzepakowego

Czynniki kształtujące wartość technologiczną i zdrowotną nasion i oleju rzepakowego

Broszura uzględnia najważniejsze czynniki, na które produceni rolni powinni zwrócić uwagę podczas uprawy, suszenia i przechowywania rzepaku.

Pobierz

Ranking Odmian Rzepaku 2018

Ranking Odmian Rzepaku 2018

Porównano 88 odmian, w tym 20 odmian populacyjnych i 68 mieszańcowych w oparciu o doświadczenia COBORU.

Pobierz

Pasze rzepakowe - broszurka

Pasze rzepakowe - broszurka

Zbiór podstawowych informacji o paszach rzepakowych ujętych w formie infografik.

Pobierz

Ranking Odmian Rzepaku 2017

Ranking Odmian Rzepaku 2017

W celu ułatwienia producentom rolnym podjęcia decyzji o wyborze odmiany do uprawy eksperci współpracujący z PSPO dokonali wielocechowej oceny porównawczej odmian na podstawie danych z doświadczeń COBORU

Pobierz

Pokochaj olej rzepakowy

Pokochaj olej rzepakowy

Broszura konsumencka zbierająca najistotniejsze informacje o oleju rzepaowym oraz szereg inspirujących przepisów z jego wykorzystaniem. 

Pobierz

Stosowanie środków ochrony upraw rzepaku z uwzględnieniem troski o pszczoły miodne i inne owady zapylające

Stosowanie środków ochrony upraw rzepaku z uwzględnieniem troski o pszczoły miodne i inne owady zapylające

O roli pszczół i bezpiecznym stosowaniu ŚOR - zasady dobrej praktyki.

Pobierz

Ranking Odmian Rzepaku 2015

Ranking Odmian Rzepaku 2015

W celu ułatwienia producentom rolnym podjęcia decyzji o wyborze odmiany do uprawy eksperci współpracujący z PSPO dokonali wielocechowej oceny porównawczej odmian na podstawie danych z doświadczeń COBORU

Pobierz

Bezpieczne magazynowanie rzepaku

Bezpieczne magazynowanie rzepaku

Broszura poświęcona bezpiecznemu przechowywaniu nasion rzepaku. Autor - dr inż. Paweł Olejarski omawia zagadnienia związane z przygotowaniem magazynu, główne gatunki spotykanych w magazynach szkodników oraz podstawowe zasady ich zwalczania.

Pobierz

Integrowana ochrona i bezpieczeństwo zdrowotne rzepaku

Integrowana ochrona i bezpieczeństwo zdrowotne rzepaku

Monografia pod redakcją prof. dr hab. Wojciecha Budzyńskiego.

Tom VI serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz

Suszenie i przechowywanie rzepaku

Suszenie i przechowywanie rzepaku

Publikacja zespołu autorów pod redakcją prof. dr hab. Jerzego Tysa opisująca czynniki determinujące bezpieczne suszenie i przechowywanie nasion rzepaku.

Publikacja stanowi tom II serii Teraz rzepak, Teraz olej.

Pobierz

Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt

Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt

Publikacja zespołu autorów adresowana do producentów pasz i hodowców bydła, trzody, drobiu oraz karpia. Oprócz zaleceń żywieniowych zawarta jest w niej również charakterystyka pasz w bilansie białka oraz słownik terminów specjalistycznych. 

Tom IV serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz

Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt - broszura

Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt - broszura

Publikacja jest skróconą wersją monografii "Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt" zespołu autorów pod kierunkiem prof. dr hab. Franciszka Brzóski.

Pobierz

Technologia produkcji surowca - cz. 2

Technologia produkcji surowca - cz. 2

Część 2 obszernej monografii obejmująca zagadnienia od diagnozy przezimowania rzepaku do zbioru (forma ozima) oraz od wyboru odmiany do zbioru (forma jara).

Tom III serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz

Technologia produkcji surowca - cz.1

Technologia produkcji surowca - cz.1

Monografia zespołu autorów w dwóch częściach pod redakcją prof. dr hab. Wojciecha Budzyńskiego. Część 1 obejmuje zagadnienia od wyboru odmiany rzepaku do ochrony w stadium rozety. 

Tom I serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz

Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda

Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda

Obszerna publikacja 6 wybitnych naukowców w formie monografii wnikliwie wyjaśniająca temat pochodzenia oleju i jego składu z punktu widzenia chemicznego i żywieniowego. 

Tom II serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

 

Pobierz

Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda - broszura

Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda - broszura

Wersja skrócona monografii (tom II serii Teraz rzepak, Teraz olej) opracowana przez prof. dr hab. Jana Krzymańskiego.

Pobierz

Kodeks dobrej praktyki produkcji rzepaku

Kodeks dobrej praktyki produkcji rzepaku

Kodeks zawiera zasady dobrej praktyki rolniczej oraz standardy dobrej praktyki ochrony roślin w odniesieniu do rzepaku. Problematyka została przedstawiona od momentu założenia plantacji do etapu przechowywania surowca. Dodatkowo zamieszczono obowiązujące akty prawne i słownik.

Publikacja adresowana do producentów rzepaku oraz przedsiębiorców zajmujących się obrotem nasionami oleistymi. 

Tom I serii "Teraz rzepak, Teraz olej"

Pobierz

Oil Express nr 95(II), 30 października 2019

Oil Express nr 95(II), 30 października 2019

Pobierz

128(II) Oil Express 31 października 2022

128(II) Oil Express 31 października 2022

Pobierz