8 maja 2024 r. na Walnym Zebraniu Członków PSPO wybrano Zarząd Stowarzyszenia na kadencję 2024-2026. Do Zarządu dołączył Arkadiusz Gasidło i objął stanowisko wiceprezesa.
WięcejZ przyjemnością informujemy, że Dr hab. Małgorzata Wroniak, Profesor SGGW, oraz dr inż. Katarzyna Ratusz, zostały uhonorowane członkostwem honorowym Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.Uroczyste wręczenie dyplomów pamiątkowych odbyło się podczas Walnego Zebrania Członków Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, które miało miejsce 8 maja 2024 roku w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dyplomy wręczyli Prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, Mariusz Szeliga, oraz Dyrektor Generalny, Adam Stępień.
Więcej
W dniu 23 kwietnia 2024 roku w Novotelu w Warszawie odbyła się konferencja MADE FOR RESTAURANT, gdzie Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju z dumą promowało olej rzepakowy wśród przedstawicieli branży HoReCa. Wydarzenie zgromadziło około 600 uczestników, w tym restauratorów, szefów kuchni, dostawców, managerów oraz kelnerów. Podczas konferencji szczególną uwagę poświęcono lokalnym produktom, w tym olejowi rzepakowemu, który zyskał miano "oliwy północy".
WięcejPolskie Stowarzyszenie Producentów Oleju serdecznie zaprasza do udziału w III edycji biegu Olejarska Dycha!
WięcejSerdecznie zachęcamy do zapoznania sie z komunikatem prasowym Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju w sprawie przerobu rzepaku w 2023 roku w zrzeszonych tłoczniach.
WięcejPolskie Stowarzyszenie Producentów Oleju informuje, że nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej przedłużające możliwość stosowania glifosatu w środkach ochrony roślin zezwala na zastosowanie tej substancji czynnej wyłącznie w charakterze środka chwastobójczego. Oznacza to, że glifosat nie może być stosowany w ramach zabiegu desykacji plantacji rzepaku i jakakolwiek obecność jego pozostałości w nasionach skutkować będzie odmową przyjęcia takiego surowca przez tłocznię oleju.
Więcej