4 listopada br. odbyła się IV Ogólnokrajowa konferencja na temat śruty rzepakowej pt. „Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu trzody chlewnej”


Podczas konferencji Dyrektor Generalny PSPO, Adam Stępień przedstawił aktualną sytuację na rynku przerobu rzepaku, dr Anita Zaworska-Zakrzewska wraz z dr Tomaszem Schwarzem przybliżyli uczestnikom jakie są praktyczne aspekty zastosowania pasz rzepakowych w żywieniu świń, a prof. Anna Czech zaprezentowała fizjologiczne podstawy wykorzystania rzepaku w żywieniu trzody chlewnej.

Pełna relacja z konferencji jest dostępna na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=q-RVFQsQ8as&feature=emb_logo 

a przedstawione prezentacje są dostępne poniżej:

Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku - A. Stępień

Pasze rzepakowe - praktyczne aspekty zastosowania w żywieniu świń - dr A. Zaworska-Zakrzewska, dr T. Schwarz

Fizjologiczne podstawy wykorzystania rzepaku w żywieniu świń - prof. A. Czech

 

Konferencja została sfinansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych