Działanie rozpoczęło stworzenie przez prof. Dominika Kmiecika z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wytycznych jak powinno się smażyć. Materiał ten został opublikowany na stronie internetowej:

 https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/smazenie-na-patelni-jak-to-w-koncu-zrobic/ 


 

Następnie przygotowane wytyczne swoim obserwatorom przekazali influencerzy poprzez media społecznościowe (Facebook, Instagram) oraz wpisy na blogach. Twórcy przygotowali również szereg plansz informacyjnych, które streszczają najważniejsze zasady dobrych praktyk smażenia, a także odnoszą do oryginalnego tekstu prof. Kmiecika. Działanie dotarło do ponad 2 mln odbiorców.

 

                                                

 

Działania edukacyjne prowadzimy również w innych kanałach informacyjnych, np. z wykorzystaniem programów telewizji śniadaniowej informujemy, jak powinno się smażyć w Pytaniu na Śniadanie: http://www.pspo.com.pl/344,Olej-rzepakowy-w-Pytaniu-na-sniadanie,aktualnosci.html 

Działania są finansowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych